Over ons...

Wolcentrum de Kempen is gevestigd in Bladel, aan de rand van de Brabantse Kempen.
Als wolcentrum leggen wij ons toe op het promoten van handmatig wol spinnen, in al zijn facetten, in de Nederlandse en Belgische Kempen en de daar omheen liggende gebieden.
We doen dit d.m.v. het geven van workshops voor beginners en gevorderden, het bezoeken van markten, fairs en andere wol gerelateerde evenementen en het bezoeken van verschillende spingroepen in de omgeving.

Nooit eerder was het gebruik van lokaal geproduceerde materialen zo'n hot topic!
Steeds meer mensen vinden het belangrijk om producten milieu- en dier vriendelijk en/of lokaal te verkrijgen en op die manier meer invloed uit te oefenen op wat zij als 'footprint' achterlaten op onze planeet.
Wolcentrum de Kempen zet zich in om materialen te leveren die lokaal geproduceerd zijn zoals de wol van het Kempisch Heideschaap, mohair en angora van de in Bladel gefokte dieren.
Zo weet je zeker dat je wol, angora en mohair van dieren afkomstig is die als huisdier worden gehouden.

Wie zijn wij?

Wij zijn twee enthousiaste spinners met een gezamenlijke passie voor het materiaal, het proces en de wetenschappelijke feiten achter de wereld van wol.

Joop (Aalbers) heeft van jongs af aan belangstelling voor oude technieken en ambachten die verloren dreigen te gaan.
Via een lange weg langs allerlei verschillende ambachten is hij een aantal jaren geleden gegrepen door het wolvirus en heeft hij zich de kennis over wol en spinnen eigen gemaakt. Vooral het uittesten en naast elkaar leggen van resultaten heeft zijn belangstelling en dat heeft een grote mate van materiaalkennis opgeleverd. Voeg dit samen met zijn jarenlange ervaring als docent en je hebt de perfecte mix voor het zinvol vullen van een workshop.

Sandra (Henzen) fokt al vele jaren succesvol haar angorageiten en angorakonijnen en heeft ook vele jaren Wensleydale schapen in haar kudde gehad.
Hierdoor heeft zij een grote mate van materiaalkennis in huis, vooral op het gebied van bijzondere vezels. Ook voor haar is het belangrijk om verder te kijken dan het zichtbare draadje.
Bovendien heeft zij ook een lang en uitgebreid verleden op het gebied van breien , haken en andere textiele werkvormen en kan zij als geen ander beoordelen waar garens aan moeten voldoen om geschikt te zijn voor verdere verwerking.

De workshops:

De workshops bevatten vaardigheidstrainingen en kennis, en worden daar waar nodig ondersteund met wetenschappelijke onderbouwing.
Voor ons is het belangrijk dat je, naast het hebben van een uiterst plezierige hobby, ook beter begrijpt wat je doet en waarom.
Aangezien onze interesse ligt bij het wat, hoe en waarom hebben wij de afgelopen jaren veel gezocht naar antwoorden en die vooral gevonden in de ontwikkelingen in Amerika en AustraliŽ.
Waar in Nederland de handmatige wolverwerking ruim 30 jaar bijna stilstond is in de rest van de wereld de ontwikkeling op dit gebied wel verder gegaan.
Nederland is gelukkig bezig met een inhaalslag en wij willen daar een constructief een steentje aan bij dragen.

Heb je belangstelling om ook zelf aan de slag te gaan met wol of wil je graag je vaardigheden verdiepen en je hobby verrijken dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Wij hopen je in de toekomst bij één van onze workshops of masterclasses te verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Joop en Sandra

Belangrijke links.

Alle schapen op de foto's zijn
Kempische Heideschapen van

de Schapenheld