Wolavontuur

Met het wolcentrum " de boer op"!

Als je als wolcentrum zegt dat je lokaal actief wilt zijn en het Kempische Heideschaap wilt promoten dan moet je die belofte ook waarmaken dus zijn we op zoek gegaan naar de herders van de schapen die als begrazers ingezet worden op de natuurgebieden rond onze woonplaatsen Bladel en Goirle.
Onze blik viel al snel op " De Schapenheld " uit Goirle .
Hij begraast met zijn kudde een flink deel van Brabant en vertelde aan de telefoon dat hij ook wel aan de weg wilde timmeren om " De Kemp" beter bekend te maken bij het grote publiek, dus een afspraak was snel gemaakt.
Gelukkig was het zandpad naar "Het Ooievaarsnest " redelijk berijdbaar na de vorstperiode en werden we hartelijk ontvangen door Anna en Stijn. De werkzaamheden aan de stal werden onderbroken en het gesprek over schapen, zijn bedrijfsvisie en de gerelateerde activiteiten verliep zoals je dat verwacht van schaap- en wolliefhebbers.
Zo bleek dat Anna naast haar eigen spinactiviteiten ook breilessen aan de basisschool van de kinderen geeft en Stijn zich verder wil bekwamen in het spinnen.
Natuurlijk willen we hem aan het tolspinnen hebben op de hei naast zijn kudde... (daar zal hij niet aan ontkomen )
We hadden ons voorgenomen om een paar mooi vachten voor de komende "Lammetjes dag " in te slaan, maar ja... Toen we eenmaal naast die grote zak metvachten stonden konden we ons niet inhouden en was het alleen nog de vraag ; Past die anderhalve kub in het autootje? En natuurlijk past dat!
Omdat de schuurwerkzaamheden van Stijn verder moesten en de angora geiten van Sandra in de lammerperiode zitten hebben we dit eerste gesprek kort gehouden en zijn we met onze onverwachte "buit" naar huis gereden. Niet zonder de belofte snel uitgebreider met elkaar te praten over gemeenschappelijke zomer en najaars activiteiten.

Een baal met Vachten!

Tja en dan staat daar een forse baal met vachten in de schuur en denk je " is dat niet erg veel? en vooral...?"
Zijn ze echt allemaal zo mooi als de lokken die we her en der als monsters uit de baal getrokken hebben?
Na een kort overleg hoe we het aan zullen pakken ,hebben we een sorteertafel en goede belichting naast de baal gezet en de eerste vacht eruit gehaald.
Bingo!... weinig strootjes, geen gruis..., de stront en vervilte stukken vallen mee en zijn zo verwijderd en dan vergapen we ons aan de mooie lokken . Ze voelen natuurlijk heerlijk door de lanoline, maar het is vooral de lengte van de lokken, de mooie verdeling van de crimp en de golven in de dunne haren. Dit is duidelijk een vacht die we zelf helemaal met het handje gaan spinnen.
Dit soort lokken gaan we niet kaarden, nee dit is een vacht om te kammen en we stoppen ze snel in een zak met jawel 4 sterren!
Hoppa... de tweede vacht eruit en ook dat blijkt een mooie vacht te zijn. Weliswaar zijn de punten wat verkleefd door het natte voorjaar of zo, maar als we de lokken met de hand pluizen om de kwaliteit beter te kunnen inschatten blijkt dat het een heerlijke spinvacht is. Wat een feest!
De ene na de andere vacht wordt geschoond, gekeurd en voorzien van sterren!

Belangrijke links.

Alle schapen op de foto's zijn
Kempiche Heideschapen van

de Schapenheld